Hem » Råvaror » Vegetabiliska oljor » Ricinolja - kallpressad, ekologisk

Säkerhetsdatablad (1)

Ricinolja - kallpressad, ekologisk

INCI:
Ricinus communis seed oil
Välj önskad mängd:
Lagerstatus:   I lager
55,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
63,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
140,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
215,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
950,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
2670,00 SEK

Info

Ricinolja är en fet och trögflytande olja som inte alls tas upp väl av huden. Den lämpar sig bäst i ansiktsrengöring, hårinpackning, läpprodukter som glans, cerat och läppstift. Även på huden för att stänga in eller ut fukt.

Ricinoljan sägs även stimulera hårväxt och används ofta på både ögonfransar och ögonbryn som ett serum för att få långa fransar eller fylliga bryn. Den används även ibland vid egenbehandling av ärr, åldersfläckar och bruna pigmentfläckar på samma sätt som nyponfröoljan. Samt vid hemorrojder och vårtor.

Familj: Euphorbiaceae
Släkte: Ricinus
Engelskt namn: Castor oil
Växtdel: Frö
Framställning: Kallpressning
Färg: Svagt gul
Doft: Svag men något fet i doften
Hudtyp: Normal-torr

Rengöringsolja:
30 ml ricinolja
70 ml olivolja

Ursprung och historia
Ricinväxten blir cirka två meter hög och tros ursprungligen komma från Afrika eller Indien. Växten blommar med gulgröna blommor från augusti till september. Ricinoljan framställs ur frön från ricinväxtens frukt. En frukt innehåller tre frön och varje frö innehåller cirka 50% olja. Idag är de största producenterna av ricinolja Brasilien, Kina och Indien.

Ricinolja är en mycket stabil olja som sällan härsknar. Fröna i sig är däremot extremt giftiga och kan ge allvarliga symptom hos vissa som tillexempel astma, utslag och irriterade ögon och skall därför inte förtäras. Så lite som 3-6 frön är tillräckligt för att bli förgiftad och det finns inget botemedel. Detta toxiska enzym (ricin) kommer dock inte med i oljan när denna framställs och ricinoljan är inte giftig. Ricinolja tillsammans med olivolja och moringaolja är en av de oljor som har använts av oss människor längst.

I det forna Egypten användes ricinoljan som ett laxermedel medan romarna använde oljan för att bli av med hudproblem. I Nord Afrika har oljan ofta använts som ingrediens i olika magiska drycker medan man inom den ayurvediska medicinen använt den för att behandla ischias och liknande besvär och då oftast uppvärmd.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 10340040
Artnr: 10340050
Artnr: 10340060
Artnr: 10340070
Artnr: 10340080
Artnr: 10340290
Artnr: 10340320

Omdömme

Certifiering

  • Vår leverantörs certifiering:
    COSMOS
    Soil Association Certification