Hem » Råvaror » Vegetabiliska oljor » Jojobaolja ekologisk kallpressad

Jojobaolja ekologisk kallpressad

INCI:
Simmondsia chinensis seed oil
Mängd:
Lagerstatus:   I lager
122,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
385,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
720,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
2340,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
90,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
75,00 SEK

Sammanfattning

Jojobaoljan är egentligen ett flytande vax och den av oljorna som är mest lik vår huds eget talg eller sebum. Den skyddar och binder fukt i huden samt ger huden en sammetslen känsla. Jojobaoljan balanserar talgproduktionen och passar därför allt från torr till fet hud.

Innehåller provitamin-A och E-vitamin.

Användning
Ansikte
Rengöring och sminkborttagning
Kropp
Hår och hårbotten
För att förebygga inåtväxta hårstrån
Babyprodukter
För att ta bort skorv
Ömma och nariga bröstvårtor
Som bas för naturliga parfymer
I solprodukter

Jojobaoljan har en lång hållbarhet och är den perfekta basoljan. Tål dessutom temperaturer på upp till 300 grader.

Hudtyp: Alla
Växtdel: Frö
Framställning: Kallpressning
Färg: Ljust gul
Doft: Neutral, något nötig

Ursprung
Jojoba är en buske som växer i ökenområden i Nordamerika (Texas, Arizona, Kalifornien) och Mexiko. Busken kan bli upp till tre meter hög och har rötter som sträcker sig fyra meter ner i jorden.
Den lever i 50-200 år och är extremt tålig mot det mesta förutom frost.
Oljan som egentligen är ett flytande vax utvinns ur fröna som innehåller cirka 50% vax och en buske ger 1-6 kg frö per år.

Historia
Historiskt var det indianerna som först uppmärksammade jojobabusken och började använda den som livs- och skönhetsmedel men även för att behandla sår av olika slag, även brännskador.
Kvinnorna åt fröna under graviditet för att detta ansågs underlätta förlossningsarbetet och männen åt dem under jakten för att stilla hungern.

Det latinska namnet Simmondsia chinensis fick busken av misstag, ordet chinensis
lades till efter att en botaniker blandat ihop fröna med frön samlade i Kina men busken har ingen naturlig anknytning till Kina förutom namnet som behölls.

Det finns även bevis som tyder på att jojobaoljan en gång i tiden även nyttjades i Nord Afrika. Bland annat har jojobafrön hittats i pyramider i Egypten.
Jojoban kom till Europa så sent som på 1700-talet.

Den stora produceringen av jojobaolja startade först på 1970-talet då den upptäcktes vara ett gott substitut till valoljan som framställdes ur valens späck.
Som ett resultat av den industriella valfångsten är idag de flesta valarters bestånd hotade.

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 10560
Artnr: 10561
Artnr: 10562
Artnr: 10563
Artnr: 10564
Artnr: 10569

Omdöme

Lämna ett omdöme

pcBB
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (1)

Mycket bra olja ...
Bra kvalité på denna olja.
Martin Westerberg
2015-12-27 14:11:00

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Pumphuvud som passar till flaskor med 28 mm hals
    från 8,00 SEK
  • Tunn olja som snabbt tränger in i huden och gör den mjuk och smidig. Utmärkt ...
    från 72,00 SEK
  • 100% kallpressad ekologisk mandelolja
    från 88,00 SEK