2012-06-26

Ullfett ingår nu i vårt sortimet! Finns att köpa i mängderna 100 g, 500g, 1kg, 5 kg och 45 kg. 

Ullfett har många användningsområden och är bland annat en mycket bra ingrediens i salvor och cerat. Det mjukar upp och skyddar huden, samt fungerar som konsistensgivare genom att binda fukt.

Vårt ullfett håller högsta kvalitet och är självklart både pesticid- och vattenfritt. 

» Köp ullfett här

 Ullfett

 


 

Mer info om ullfett

Ullfett i hudvårdsprodukter

Man har länge känt till att ullfettet är ett huduppmjukande medel. Dess förmåga att bibehålla en riktig fuktbalans i huden samt dess kraftigt emulgerande verkningar (förmågan att blanda fett med vatten), gör den ännu mer användbar. Ullfett har sin största användning i fetare crèmer som avser att skydda hudpartier som ofta blir utsatta för nötning (t ex knän, armbågar, fötter och händer). Den är även mycket användbar i läppstift och läppcerat, som så kallad ”conditioner” i hårkurer och shampo o s v. Vid tillredningar av exempelvis ullfettssalva är det viktigt att fett och vätska har ungefär samma temperatur när de blandas och att inte kyla ner blandningar för snabbt, då stelnar massan ojämnt. Hudoljor med mer än 5 % ullfett blir oklara.

Ullfett smälter vid 38-42°C och kan då uppta nära två gånger sin egen vikt vatten, detta gör ullfett till ett utmärkt emulgeringsmedel. Vid rumstemperatur är ullfettet en relativt hård och seg massa med mörkgul färg och karakteristisk lukt.

 

Överkänslighet mot ullfett
Vissa människor kan vara överkänsliga mot ullfett, och reagerar då med små kliande plitor liknande myggbett. Detta är dock helt ofarligt och symptomen försvinner när man slutar att använda ullfettet. Tilläggas bör också att ullfett skall förvaras mörkt, dock ej nödvändigtvis kallt, då det inte kan härskna.

Utvinning av ullfett

Ullfett är ett fett som utsöndras från fårens talgkörtlar och finns i fårets ull och har som uppgift att skydda det. Inga djur behöver avlivas för att vi skall få fettet, tvärtom så är det nödvändigt att fåren blir av med sin ull någon gång per år.

 

Fakta om vårt ullfett

Förvaring: Ullfett skall förvaras mörkt, dock ej nödvändigtvis kallt, då det inte kan härskna.
Vattenfritt och pesticidfritt.

Smältpunkt: 38-42°C  
Vetenskapligt namn: Adeps lanae

 

Taggar: Ullfett

    Varor som nämns i nyheten

  • Mjukar upp och skyddar huden, samt fungerar som konsistensgivare.
    från 72,00 SEK