Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Bergamott - ekologisk eterisk olja, bergaptenfri

Dokument (4)

Bergamott - ekologisk eterisk olja, bergaptenfri

INCI:
Citrus aurantium bergamia fruit oil
Mängd:

Styckpriser

Lagerstatus:   I lager
62,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
89,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
229,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
685,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
3349,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
5349,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
25790,00 SEK

Info

Bergamottolja är normalt fotosensibiliserande. Vår bergamottolja är så kallad bergaptenfri, vilket innebär att oljan är fri från ämnen som kan orsaka hudreaktioner i solljus. Oljan kan alltså användas i hudvårdsprodukter. Bergamott är en citrusfrukt som till utseendet är lik en miniapelsin och som växer på träd som är ca 4 till 5 meter höga. Bergamott kommer ursprungligen från Asien men odlas till största delen i Kalabrien i södra Italien och på Elfenbenskusten. Det finns många olika teorier om var oljan har fått sitt namn från – en är att den har fått sitt namn efter den Italienska staden Bergamo där oljan sägs ha sålts för första gången. Idag är bergamott en av de mest använda eteriska oljorna inte minst i parfymindustrin.

Latinskt namn: Citrus bergamin
Familj: Rutaceae
Växtdel: Fruktskal
Framställning: Kallpressad
Färg: Ljust grön-gulaktig
Doft: Söt, varm, fruktig, pigg och svagt kryddig doft
Parfymnot: Toppnot

Hudtyp
Eterisk olja bergamott passar normal-fet och oren hud.

Egenskaper
Eterisk olja bergamott är antiseptisk och kan med fördel användas vid akne. Oljan har även uppiggande egenskaper och kan verka stämningshöjande vilket gör den användbar vid nedstämdhet, ångest, stress, nedsatt aptit och sömnbesvär. Eterisk olja bergamott lämpar sig mycket väl som doftsättare och är även en välkänd smaksättare (främst i Earl Grey-te).

Ursprung
Bergamott kommer ursprungligen från Asien men odlas till största delen i Kalabrien i södra Italien och på Elfenbenskusten. Det finns många olika teorier om var oljan har fått sitt namn från – en är att den har fått sitt namn efter den Italienska staden Bergamo där oljan sägs ha sålts första gången.

Historisk användning
I Italien har eterisk olja bergamott traditionellt använts vid infektioner i munnen, halsont, halsfluss, feber och förkylning men även vid andra infektioner i kroppen som exempelvis urinvägsinfektion.

Risker/Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja. I hud- och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja. I så kallade ”rinse off”-produkter (produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt) kan doseringen ökas något.

Eterisk olja bergamott är särskilt fototoxisk och skall inte användas i sol eller solarium.

Vår eteriska olja bergamott är av så kallad ”Food grade”-kvalitet och är godkänd att förtära. Förtäring av eteriska oljor skall dock alltid ske med största försiktighet då dessa kan variera i styrka mellan olika oljor och fabrikat. Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga i för stor dos. Gravida bör alltid rådfråga sin läkare/barnmorska innan förtäring.

Förvaras oåtkomligt för barn.

Certifiering

  • Vår leverantörs certifiering:
    COSMOS
    Soil Association Certification

Artikelnummer

Artnr: 20040000
Artnr: 20040010
Artnr: 20040020
Artnr: 20040050
Artnr: 20040060
Artnr: 20040250
Artnr: 20040260

Omdöme

Du kanske också är intresserad av

  • Pipett som passar till 10 ml glasflaskor
    från 2,88 SEK
  • Pipett som passar till 30 ml glasflaskor
    från 2,88 SEK
  • Pipett som passar till 100 ml glasflaskor
    från 2,88 SEK
  • Förpackning med 10 st pipetter
    från 1,00 SEK