Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Tea tree - Eterisk olja

Tea tree - Eterisk olja

INCI:
Melaleuca alternifolia leaf oil
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
56,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
61,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
132,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
137,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
305,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
310,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
680,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
1290,00 SEK

Sammanfattning

Tea tree passar fet, oren eller aknebenägen hud.
Den kan med fördel användas på akne, eksem, psoriasis, mjäll, vårtor, herpes, sår, insektsbett och brännskador.
Verkar klådstillande, infektions och inflammationshämmande samt är antiseptisk och svamphämmande.

Latinskt namn: Melaleuca alternifolia
Familj: Myrtaceae
Växtdel: Blad
Framställning: Destillering
Färg: Blekt gul- grön
Doft: Varm, frisk, kryddig
Parfymnot: Top- mellan

Egenskaper: Antiseptisk
Renande, svampdödande

Ursprung
Härstammar från Australien och växer endast där.
Tea tree är starkt bakteriedödande, svampdödande och virushämmande utan att vara toxisk och stimulerar samtidigt vårt immunförsvar.
Aboriginerna har länge använt tea tree bladen för att rengöra och läka sår och ordet ”tea tree” kommer från ett lokalt av aboriginerna använt örtte.

År 1923 upptäckte den Australienske kemisten Arthur Penfold att tea treeoljan är 12 gånger mer antiseptisk än den då välanvända fenol eller karbolsyran och den eteriska oljan blev en välanvänd huskur runt om i Australien samt en viktig del av de Australiensiska soldaternas förstahjälpenkit under Andra Världskriget.
I och med antibiotikans upptäck svalnade intresset för tea treeoljan då antibiotikan ansågs kunna bota allt och dessutom framställas syntetiskt i stora mängder.
Det dröjde ända fram till 60-talet innan intresset för naturen och naturliga ämnen blossade upp igen och produktionen av tea treeoljan tog fart på riktigt.
Idag producerar Australien omkring 400 ton tea treeolja och det mesta av detta exporteras ut i världen.

Kropp
Astma, bronkit och hosta
Förkylningar, feber, influensa och andra smittsamma sjukdomar som tillexempel vattkoppor.

Hud
Passar fet, oren eller aknebenägen hud.
Kan med fördel användas på akne, eksem, psoriasis, mjäll, vårtor, herpes, sår, insektsbett och brännskador.
Verkar klådstillande, infektions och inflammationshämmande samt är antiseptisk och svamphämmande.

Mentalt
Mentalt stimulerande

Övrigt
Används i tandkräm, munsköld, deodoranter, tvål och en mängd andra toalettartiklar.
Som lusmedel och mot fästingar
Mot ohyra hos husdjur
I rengöringsmedel

Risker/ Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja.
I hud och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja.
I så kallade ”rinse off” produkter dvs produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt kan doseringen ökas något.
Tea trekoljan ska inte förtäras.
Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga är för stor dos.
Förvaras oåtkomligt för barn.
Eteriska oljor bör förvaras mörkt och svalt.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14060
Artnr: 14060-1
Artnr: 14061
Artnr: 14061-1
Artnr: 14062
Artnr: 14062-1
Artnr: 14063
Artnr: 14064

Omdöme

Lämna ett omdöme

zVBd2
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om