Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Svartpeppar - Eterisk olja

Svartpeppar - Eterisk olja

INCI:
Piper nigrum seed oil
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
100,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
105,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
280,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
285,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
650,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
655,00 SEK

Sammanfattning

Svartpepparn ger värme åt köldskadad hud och kan med fördel användas i en värmande salva för till exempel ömma muskler eller kalla fötter då den även ökar cirkulationen.

Latinskt namn: Piper nigrum
Familj: Piperaceae
Växtdel: Frukt
Framställning: Destillering
Färg: Färglös- svagt olivfärgad
Doft: Träig, varm och kryddig doft
Parfymnot: Mellan
Blandar sig väl med: Sandelträ, rosmarin, olibanum och lavendel

Egenskaper
Stimulerande, antiseptisk, åtstramande, virusdödande, uppiggande, laxerande, afrodisiak, värmande, slemlösande, cirkulationsökande

Innehåller 70-80% monoterpener och 20-30% sesquiterpener.

Ursprung
Svartpepparn kommer ursprungligen från Indien, närmare bestämt Malabarkusten och har där odlats i tusentals år.
I Europa får svartpepparn ett genombrott på 300-talet i och med Alexander den stores fälttåg till Indien.
Med tiden skapade araberna tillsammans med Venedig ett samarbete och dubbelt monopol som gjorde att pepparpriset sköt i höjden och på en del håll betalades till och med skatter och räntor i peppar.
I och med Konstantinopels fall år 1453 försvåras italienarnas handel och monopolställningen försvagas så när Vasco Da Gama senare rundar Afrikas södra spets och når Indien är det Portugal som blir Europas nya kryddcentrum.
I och med att de första ostindiska kompanierna bildas på 1600-talet och siden, porslin och te blir intressantare svalnar intresset för pepparn och priserna dalar ytterligare.

I Sverige användes svartpepparn som läkemedel redan på 1200- talet mot pesten samt lever- och magsjukdomar.
Carl von Linne sade om pepparn -”De ökar blodrörelsen och är stimulantia, användbara vid svag hjärtverksamhet”
Heliga Birgitta sägs haft tre kilo svartpeppar i faderns gravöl i tillägg till saffran, mandel, kanel, ingefära och kummin. Familjen tillhörde en av Sveriges rikaste.
I andra delar av Europa användes svartpepparn i tillexempel kärleksdrycker och medel mot förgiftninga.

Hud
Ger värme åt köldskadad hud.
Kan användas i en värmande salva för till exempel ömma muskler eller kalla fötter.

Kropp
Kan användas för att öka cirkulation i ömma och stela muskler samt vid reumatisk smärta.
För att stärka immunförsvaret vid förkylning, influensa, infektioner och virus.
Även användbar vid illamående, förstoppning, förlorad aptit, matsmältningsbesvär, diarré eller väderspänningar.

Mentalt
Vid trötthet och bristande koncentration.

Övrigt
Används inom parfymtillverkningen

Risker/ Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja.
I hud och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja.
I så kallade ”rinse off” produkter dvs produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt kan doseringen ökas något.
Dosering av eteriska oljor för invärtes bruk är svår då produkten inte är standardiserad och kan variera i styrka.
Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga är för stor dos.
Förvaras oåtkomligt för barn.
Eteriska oljor bör förvaras mörkt och svalt.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14160
Artnr: 14160-1
Artnr: 14161
Artnr: 14161-1
Artnr: 14162
Artnr: 14162-1

Omdöme

Lämna ett omdöme

Vp4x
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Pipett som passar till 10 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 30 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 100 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK