Hem » Råvaror » Vegetabiliska oljor » Svartkumminolja - ekologisk och kallpressad

Svartkumminolja - ekologisk och kallpressad

INCI:
Nigella sativa seed oil
Ursprung:
Egypten
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
59,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
69,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
94,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
104,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
160,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
170,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
380,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
390,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
675,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
685,00 SEK

Sammanfattning

Svartkumminolja har en stark men inte otrevlig doft och har ofta använts som ett substitut till svartpepparn. Svartkumminolja som kallpressas från de små, svarta fröna har varit en favorit i Mellanöstern, Asien och inom den ayurvediska medicinen sedan urminnes tider. Den omnämns i bibeln och var utan tvekan högt aktad av faraonerna.

Kallpressning är en skonsam process där man aldrig överstiger 45 grade vilket gör att alla naturliga vitaminer och antioxiderande egenskaper behålls och strukturen i den kemiska sammansättningen inte förändras.
Det mesta av svartkumminoljan kommer från Egypten, Syrien och Turkiet. Likt vallmo och kummin används svartkummin som krydda för att främja matsmältningen i bland annat bröd och pastarätter i Mellanöstern.


Användning och egenskaper

Svartkumminoljan kan jämnföras med den omåttligt populära nattljusoljan och gurkörtsoljan. Den är rik på omättade fettsyror och består av upp till 60% linolsyra. Detta betyder att svartkumminoljan är ett bra kosttillskott som man allt oftare kan hitta i kapslar på hälsokostmarknaden. Svartkumminfröolja kan användas för att stödja matsmältningen och ammande kvinnor har getts rådet att blanda svartkumminolja med honung för att både öka mjölkproduktionen och kvaliteten på modersmjölken. Värt att nämna är att svartkummin inte har något gemensamt med varken kummin eller spiskummin medan dessa två är nära besläktade med varandra.


Det säga att profeten Muhammed sagt -"Svartkummin botar alla sjukdomar utom döden"


På huden är svartkumminoljan antiinflammatorisk, antibakteriell, cellförnyande, återfuktande och skyddar mot fria radikalier. Detta gör den användbar på mogen eller skadad hud och oljan kan användas i ansikte, på kropp samt i hår och hårbotten. Oljan sägs förbättra hårväxten när den kombineras med hårbottenmassage. Svartkumminolja har även visat goda resultat på aknebenägen hud, utslag och eksem.
Svartkumminolja är rik på omega-6, omega-9, B1, B2, B3, folsyra samt mineraler som järn och kalcium. Den innehåller även små mängder eterisk olja.
Upplever man svartkumminoljan som för stark i doften kan man med fördel blanda den med eteriska oljor efter tycke och smak.
Dosera cirka 20% svartkumminoljan i bärande basolja tillexempel jojobaolja.

Fettsyresammansättning
Fleromättad fettsyra 60%

Enkelomättad fettsyra 25%

Mättad fettsyra 15%

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 10940
Artnr: 10940-1
Artnr: 10941
Artnr: 10941-1
Artnr: 10942
Artnr: 10942-1
Artnr: 10943
Artnr: 10943-1
Artnr: 10944
Artnr: 10944-1

Omdöme

Lämna ett omdöme

Yda3BX
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Kallpressad mandelolja
    från 55,00 SEK
  • Pumphuvud som passar till flaskor med 28 mm hals
    från 9,00 SEK