Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Rosmarin - Eterisk olja

Rosmarin - Eterisk olja

INCI:
Rosmarinus officinalis leaf oil (cineoltyp)
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
49,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
54,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
115,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
120,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
240,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
245,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
620,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
1060,00 SEK
5250,00 SEK

Sammanfattning

Eterisk olja rosmarin passar särskilllt bra på grå, glåmig och fet hud. Även användbar i hårvårdsprodukter då den ökar cirkulationen i hårbotten och verkar svampdödande.

Latinskt namn: Rosmarinus officinalis
Familj: Lamiaceae (Labiatae)
Växtdel: Blad, kvistar
Framställning: Destillering
Färg: Färglös- blekt gul
Doft: Stark, frisk mintaktik örtig doft med en träig underton
Parfymnot: Mellan- top

Egenskaper
Cirkulationsökande, värmande, stimulerande, smärtlindrande, stärkande, renande, blodtrycksröjande

Ursprung & historia
Rosmarin är en halvbuske som blir upp till två meter hög i det fria.
Den kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och är en av de äldsta växter som använts i medicinskt syfte och har ansetts helig i många civilisationer.
Rosmarinen brändes för att hålla onda andar borta och skydda mot pest och andra smittor.
De färska eller torkade bladen har länge använts som krydda i matlagning och medicinskt användes rosmarinen vid luftrörsbesvär, nedsatt cirkulation, matsmältningsbesvär, trötta och ömma muskler samt olika hudåkommor.

Rosmarinen ska ha fått sitt namn av den romerske ämbetsmannen och författaren Plinius den äldre (23-79 ef. Kr) och det latinska namnet rosmarinus betyder ”havets dagg”.
Namnet tros bero på att buskarna växte strandnära och skum från havet lade sig över buskarna som dagg, en annan teori är att rosmarinbuskens små blå blommor på håll ser ut som daggdroppar.

Kropp
Rosmarinolja är passande i massageolja på de med lågt blodtryck, dålig cirkulation eller träningsvärk och muskelspänningar då den ökar blodgenomströmningen och cirkulationen.
Passar även vid ledgångsproblem och reumatism tack vare sin värmande och smärtlindrande verkan.
Rosmarinen är något infektionshämmande och slemlösande och kan användas vid förkylningar och influensa.
Även vid matsmältningsbesvär, gaser eller matförgiftning är denna användbar.

Hud
Passar grå, glåmig och fet hud.
Speciellt användbar i hårvårdsprodukter då den ökar cirkulationen i hårbotten och verkar svampdödande. Effektiv mot mjäll.

Mentalt
Stärkande och uppiggande då den stimulerar blodflödet till hjärnan.
Sägs stärka minnet.

Övrigt
Används i tvål, rengöringsmedel och parfym.

Risker/ Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja.
I hud och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja.
I så kallade ”rinse off” produkter dvs produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt kan doseringen ökas något.
Dosering av eteriska oljor för invärtes bruk är svår då produkten inte är standardiserad och kan variera i styrka.
Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga är för stor dos.
Förvaras oåtkomligt för barn.
Eteriska oljor bör förvaras mörkt och svalt.
Skall inte användas under graviditet eller av människor med högt blodtryck eller epilepsi.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14250
Artnr: 14250-1
Artnr: 14251
Artnr: 14251-1
Artnr: 14252
Artnr: 14252-1
Artnr: 14253
Artnr: 14254
Artnr: 14255

Omdöme

Lämna ett omdöme

rEw3be
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om