Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Petitgrain - Eterisk olja

Petitgrain - Eterisk olja

INCI:
Citrus aurantium var. amara leaf oil
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
45,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
50,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
115,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
120,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
240,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
245,00 SEK

Sammanfattning

Petitgrain passar fet och aknebenägen hud.
Den kan med fördel användas i hårvård för att motverka fett hår och är användbar i deodoranter på grund av sin deodoriserande verkan.

Latinskt namn: Citrus aurantium var. amara
Familj: Rutaceae
Växtdel: Blad
Framställning: Destillering
Färg: Blekt gul- orangeaktig
Doft: Doftar av blad och svag frisk citrus
Parfymnot: Top
Blandar sig väl med: Lavendel, rosmarin, palmarosa, neroli, bergamott, geranium

Egenskaper
Antiseptisk, stimulerande, stärkande, deodoriserande, svampdödande

Ursprung
Petitgrainoljan utvinns ur pomeransträdets blad. Poperansträdet är ett upp till 10 meter högt citrusträd som bär små apelsinliknande frukter och vackra vita blommor.

Av pomeransfrukten produceras sedan pomeransoljan och av blommorna får vi den ljuvliga nerolioljan.
Pomeransfrukten är till skillnad från det söta apelsinen bitter och kryddig i sin smak.
Trädet härstammar från Kina och delar av Indien medans den finaste eteriska oljan produceras i Frankrike, Nord Afrika, Paraguay och Haiti.
Idag har trädet anpassat sig väl till medelhavsområdet och växer även i Kalifornien, Israel och Syd Amerika.

Petitgrainoljan innehåller till största del, 40-80% estrar. Dessa har en lugnande verkan på det centrala nervsystemet och är kramplösande.
Vidare innehåller oljan bland annat linalool och limonen för att bara nämna några få ämnen.

Hud
Passar fet och aknebenägen hud.
Kan med fördel användas i hårvård för att motverka fett hår.
Användbar i deodoranter på grund av sin deodoriserande verkan.

Kropp
Vid väderspänningar och dålig matsmältning.

Mentalt
Vid sömnsvårigheter, nervositet, utmattning och stressrelaterade tillstånd.

Övrigt
Väl använd som doft komponent i rengöringsmedel, tvål, kosmetik och parfym.
Används även i läsk och alkoholhaltiga drycker

Risker/ Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja.
I hud och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja.
I så kallade ”rinse off” produkter dvs produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt kan doseringen ökas något.
Dosering av eteriska oljor för invärtes bruk är svår då produkten inte är standardiserad och kan variera i styrka.
Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga är för stor dos.
Förvaras oåtkomligt för barn.
Eteriska oljor bör förvaras mörkt och svalt.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14070
Artnr: 14070-1
Artnr: 14071
Artnr: 14071-1
Artnr: 14072
Artnr: 14072-1

Omdöme

Lämna ett omdöme

fczb
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om