Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Basilika - Eterisk olja

Basilika - Eterisk olja

INCI:
Ocimum basilicum oil
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
63,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
68,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
149,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
154,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
360,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
365,00 SEK

Sammanfattning

Eterisk olja basilika passar särskilt bra på normal-fet hud, aknebenägen, oren, grå och glåmig hud. Basilikaoljan kan göra huden mer genomsläpplig för andra ämnen och är effektiv mot svamp och vårtor.

Latinskt namn: Ocimum basilicum
Familj: Lamiaceae (Labiatae)
Växtdel: Blad/ört
Framställning: Ångdestillation
Färg: Färglös- blekt gul
Doft: Lätt, fräsch, sött pepprig, grönskande doft
Parfymnot: Topp- mellannot

Hudtyp
Eterisk olja basilika passar normal-fet hud, aknebenägen, oren, grå och glåmig hud.

Egenskaper
Eterisk olja basilika kan göra huden mer genomsläpplig för andra ämnen. Oljan är antiseptisk och sägs vara särskilt bra vid mental trötthet då den kan verka koncentrationshöjande. Effektiv mot svamp men används även mot vårtor. Basilikaoljan har även visat sig effektiv på insektsbett och som myggmedel. Utöver detta kan basilikaoljan även användas för att förlänga hållbarheten på andra livsmedel.

Ursprung
Basilikan kommer ursprungligen från Asien, mest troligt Indien. För ca 1000 år sedan kom basilikan till Europa men odlandet av basilika kan dateras till de forna egyptierna där den var högt ansedd och ofta dekorerade betydande personers gravar. Ordet basilicum kommer från grekiskans ord för kunglig.

Historisk användning
Basilikan har genom historien haft en betydande roll religiöst såväl som medicinskt i Kina och Indien.
Inom hinduismen är basilikan helig och inom den ayurvediska traditionen kallas basilikan för tulis och används flitigt vid olika ritualer. Basilikan har genom tiderna även använts för en rad olika krämpor och besvär. I väst främst vid reumatisk värk och hudirritationer men i Asien bland annat vid luftrörsbesvär såsom bronkit, hosta, krupp och astma. Basilikan har även använts vid epidemier och mot feber såsom malaria. Basilikan har även varit ingrediens i kärleksbrygder och andra magiska formler.

Risker/Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja. I hud- och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja. I så kallade ”rinse off”-produkter (produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt) kan doseringen ökas något.

Vår eteriska olja basilika är av så kallad ”Food grade”-kvalitet och är godkänd att förtära. Förtäring av eteriska oljor skall dock alltid ske med största försiktighet då dessa kan variera i styrka mellan olika oljor och fabrikat. Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga i för stor dos. Gravida bör alltid rådfråga sin läkare/barnmorska innan förtäring.

Förvaras oåtkomligt för barn.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14181
Artnr: 14181-1
Artnr: 14182
Artnr: 14182-1
Artnr: 14183
Artnr: 14183-1

Omdöme

Lämna ett omdöme

fzfBms
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Pipett som passar till 10 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 30 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 100 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK