Byt till eko  

Här har vi listat några enkla sätt att byta från traditionella produkter till rena ekologiska råvaror.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ansikte
 
Ansiktstvätt
-Oljerengöring eller OCM, Oil Cleansing Method
Detta är en effektiv och mycket skonsam rengöring som endast kräver en råvara. Olja.
Jag brukar använda ekologisk kallpressad olivolja som jag masserar in på torr hud och sedan torkar av med en varm, blöt handduk eller tvättar av med hjälp av en cellulosasvamp.
Man kan även göra en oljeblandning av 10%-30% ricinolja och 90%-70% olivolja. Bara att pröva sig fram! 
 
-Rengöringslera gör du enkelt av hydrolat eller vanligt vatten, vitlera, lite olja och eventuellt någon droppe eterisk olja (men det kan du hoppa över). Blanda till en rengöringslera och massera in i ansiktet, tvätta av med ljummet vatten.
 
Ansiktsvatten
-Hydrolat
 
Peeling/exfoliering
-Nyponfröpulver med lite kokosolja. Har du inte nyponfröpulver hemma så kan du lika gärna ta ekologiskt florsocker från skafferiet.
 
Ansiktsmask
-Vitlera blandad med hydrolat och lite olja.
-Rasullera blandad med hydrolat och lite olja.
-Gelémask, Ekologisk aloe vera juice mixad med xanthan gum blir en svalkande fuktmask.
 
Lermasker kan varieras i all oändlighet. Blanda valfri lera med valfritt hydrolat och tillsätt lite olja efter tycke och smak. Här kan man även experimentera med färska örter och blommor för att få vackar, väldoftande och välgörande masker att ligga i badet med.
 
Återfuktning
-Ansiktsolja
70% Jojobaolja, 15% gurkörtsolja och 15% nyponfröolja blir en trevlig ansiktsolja men du kan givetvis testa dig fram och hitta din egen favoritblandning.
-Over night treatment för torr hud. Om natten, vintertid brukar jag lägga ekologisk sheasmör raw över min ansiktsolja innan jag går och lägger mig på kvällen. Det verkar som en boost och kapslar in oljan och ger extra skydd åt torr och väderbiten hud.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Barn
-Kokosolja på röda babyrumpor
-Sheasmör för extra skydd
-Rapsolja, jojobaolja, olivolja eller någon annan vårdande och skyddande olja.
-Lanolin
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Deo
Våra traditionella deodoranter är svåra att byta ut mot en enkel råvara men samtidigt är det mycket enkelt att blanda ihop sin egen. Här följer tre snabba recept på olika deodoranter, bara att välja vilken typ du föredrar.
-Cremedeo
-Spraydeo
-Roll on deo
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Dofter
En sak som är viktig att komma ihåg är att naturliga dofter inte sitter kvar eller håller lika länge som syntetiska dofter men å andra sidan kan du spraya på mer under dagen utan dåligt samvete.
 
-Byt sköljmedel mot eteriska oljor
-Parfym gör du enkelt av jojobaolja och eteriska oljor i liten roll on flaska(10 ml). Cirka 8 ml olja och 2 ml eteriska oljor. Testa dig fram för att hitta en personlig favoritblandning.
-Rumsspray av hydrolat och eteriska oljor i flaska med spraykork. Bara att skaka, spraya och njuta.
-Doftpinnar för en behaglig doft i ditt hem. Blanda en vegetabilisk olja med neutral doft tex. solrosolja med eteriska oljor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Hår
-Shampo: Rasullera, hydrolat, honung och olivolja/arganolja blandas till en rengörande massa att använda i stället för shampo.
-Inpackning: Kokosolja, avokadoolja, arganolja, olivolja och ricinolja är alla bra oljor för hårinpackningar.
-Glans: Broccoliolja är ett perfekt substitut till silicondroppar eller glansspray. Oljan ger fin glans till håret utan att bli fet.
-Skäggolja: Arganolja och broccoliolja är riktigt bra håroljor, tillsätt lite eteriska oljor för en trevlig doft eller för att ta del av deras välgörande egenskaper. Tex. Eterisk olja cederträ atlas har antiseptiska egenskaper och verkar sammandragande, stabiliserande och balanserande på huden. 
-Ögonfransar och bryn: Ricinolja sägs stimulera hårväxten och används som ett växtserum för att få långa fransar och tjocka, fylliga bryn.
-Rakning: Lagerblads- eller rosmarinhydrolat istället för rakvatten. Lagerbladshydrolat verkar sammandragande, avsvällande och hjälper vid sårläkning och infektioner i huden. Rosmarinhydrolatet verkar rengörande, stimulerande och är antiseptisk.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Kropp
-Bodybutter på vispad kokosolja
-Bodyoil, kroppsolja
-Sheasmör
-Body scrub gör du enkelt av ekologiskt råsocker, kokosolja, jojobaolja och några droppar eteriska oljor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Städ
-Eukalyptusolja på fläckar
-Bikarbonat
-Ättika 
-Använd hydrolat som linnevatten vid strykning av dina kläder så kommer dessa dofta ljuvligt.
-Eterisk olja
-Häll i 5 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin på högvärme. Detta avlägsnar bakterier, mögel och beläggningar som byggts upp i din maskin och dess slangar och din tvättmaskin blir skinande ren.
-Sköljmedel av 2 dl ättika 24%, 5 dl vatten och 10 dr eterisk olja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Aromaterapi & Friskvård
-Huvudvärk
-Illamående
-Förkylning
-Kosttillskott