Hem » Råvaror » Vegetabiliska oljor » Mandelolja kallpressad eko

Mandelolja kallpressad eko

INCI:
Prunus amygdalus var dulcis
Mängd:
Lagerstatus:   I lager
650,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
115,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
380,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
2700,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
88,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
9875,00 SEK

Sammanfattning

Mandelolja är en halvfet olja och en klassisk hudvårdsolja som passar känslig och torr hud och även är vanligt förekommande i babyvård. Mandeloljan gör huden mjuk och smidig samt lindrar hudinflammationer och klåda vid torr hud, eksem eller psoriasis. Oljan är rik på E-vitamin och passar bra som basolja att blanda med andra oljor rika på fleromättat fett som blåbärsfröolja, nyponfröolja, havtornsfruktolja, granatäppelolja, hallonfröolja eller svartvinbärsfröolja.

Användningsområden
I ansiktskolja eller i ansiktskräm
I kroppsolja, salva, body butter, lotions eller liknande kropps produkter.
I babyprodukter som salvor och krämer
I massageolja
I nagelvård, nagelkolja eller handkräm
I hårvårds produkter som hårolja
I läppcerat, läppbalm, läppstift eller läppglans

Växtdel: Nöt
Framställning: Kallpressning
Hudtyp: Alla, särskilt känslig och torr hud
Doft: Nötig
Färg: Svagt gyllene

Ursprung och historia
Mandelträdet tillhör släktet plommonväxter (Prunus) och familjen rosväxter (Rosaceae).
Trädet kan bli upp till åtta meter högt och blommar från februari till april med vita eller vita och rosa blommor.
På mandelträdet växer stenfrukter och inuti fruktens kärna finns det frö som går under namnet mandel.
Frukten är omkring sex centimeter, luden och grågrön i färgen. När frukten mognat torkar den ihop och öppnar sig så att fröet till slut faller till marken.
Mandlarna innehåller cirka 50% olja.

Denna dagens mandel tros ha utvecklats från en urgammal planta ursprungligen från Mongoliet.
Från Asien tros mandeln spridits av nomadfolk som åt mandeln på grund av dess rika näringsinnehåll. Man rullade små bollar av mald mandel, hackade dadlar, bitar av pistage, sesamolja och brödsmulor som man sedan tog med på långa resor som färdkost.
Även sidenvägen och andra viktiga handelsvägar spelade stor roll i mandelns spridning och redan 4000 f.Kr användes mandeln i stort sätt i alla forna civilisationer kring området omkring dagens Iran och Irak.
Enligt bibliska referenser har mandelträdet vuxit i Israel sedan 2000 f.Kr och det sägs att man i Tutankhamuns grav i Egypten hittat mandel efter hans död 1324 f.Kr. Den fanns där som färdkost för resan till livet efter detta.
Mandeln nådde Grekland omkring 400 f.Kr kanske från Persien eller Egypten med Alexander den Store och därifrån senare vidare med romarna.
Först på 1300-talet nådde mandeln Norden och på 1500-talet började vi importera mandeln som konfektyr.
På 1700-talet togs mandeln för första gången från Spanien till Kalifornien USA.

Är man allergisk mot nötter bör man vara försiktig med mandeloljan.

 

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 10505
Artnr: 10506
Artnr: 10507
Artnr: 10508
Artnr: 10509
Artnr: 10511

Omdöme

Lämna ett omdöme

zbuSPE
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Ekologisk och kallpressad ricinolja
    från 40,00 SEK
  • Kallpressad vegetabilisk olja
    från 75,00 SEK
  • Pumphuvud som passar till flaskor med 28 mm hals
    från 8,00 SEK