Hem » Råvaror » Eteriska oljor » Vetiver - Eterisk olja

Vetiver - Eterisk olja

INCI:
Vetiveria zizanoides root oil
Mängd:
Förslutning:
Lagerstatus:   I lager
48,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
53,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
82,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
87,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
190,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
195,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
490,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
495,00 SEK

Sammanfattning

Eterisk olja vetivern är djupt avslappnande och passar när man upplever stress eller har insomningssvårigheter.
Den har en stärkande och upplyftande verkan och i  Indien kallas den eteriska oljan lugnets eller stillhetens olja.

Latinskt namn: Vetiveria zizanoides
Familj: Poaceae
Växtdel: Rot
Framställning: Destillering
Färg: Brun, oliv eller orangefärgad
Doft: Djup, rökig, jordig, träaktig doft
Parfymnot: Bas
Blandar sig väl med: Lavendel, ros, patchuli, ylang ylang, sandelträ och jasmine.

Egenskaper
Antiseptisk, renande, kramplösande, cirkulationsköande, kärlvidgande, stimulerande, ökar produktionen av röda blodkroppar och har en stärkande verkan.

Ursprung och historia
Vetiver är ett upp till 1,5 meter högt väldoftande gräs med vita rötter som blir två till fyra meter långa och växer rakt ner i jorden.
Ursprungligen från södra Indien och Indonesien är vetiver botaniskt besläktat med citrongräs, citronella och litsea cubeba.
Rötterna har använts i öst använts för sin doft sedan antiken och de har även använts för att hålla husdjur fria från skadedjur.
Gräset användes för att väva mattor och tillverka rep på grund av bladens sega och tåliga sammansättning.
På grund av sina fantastiska rötter planteras gräset i Indien för att förebygga jord erosion under regnsäsongen men gräset planteras även på fälten för att skydda mot skadedjur och spridning av ogräs.

De största producenterna av vetiverolja är Indonesien, Kina och Haiti. De största konsumenterna är USA, Europa, Indien och Japan.

Hud
Passar fet, aknebenägen hud. Även användbar vid sårläkning.

Kropp
Fungerar bra vid muskelvärk, stelhet i muskler och leder, reumatisk värk och smärta.
Har en kramplösande verkan och kan med fördel användas vid till exempel menstruationssmärta.

Mentalt
Djupt avslappnande och passar när man upplever stress eller har insomningssvårigheter.
Har en stärkande och upplyftande verkan.
I Indien kallas den eteriska oljan lugnets eller stillhetens olja. 

Övrigt
Används som fixatör och doft komponent i parfym, tvål och kosmetik.
Vetiver har en mycket hållbar doft som sitter i länge och avdunstar långsamt och sägs idag finnas i 90% av alla västerländska parfymer.
Den högst ansedda oljan kallas bourbon vetiver och tillverkas på ön Réunion utanför Madagaskars västkust.
Oljan används även i matkonservering och då främst för sparris.

Vetiveroljan är mycket trögflytande och fungerar inte med så kallad dropp-insats i flaskorna.
Vi rekommenderar därför att ni köper 3 ml pipetter för att underlätta dosering.
Levereras med kapsyl utan droppinsats. 

Risker/ Dosering
Eteriska oljor ska generellt aldrig användas direkt på huden utan skall tillsättas i en bärande olja.
I hud och ansiktsprodukter rekommenderar vi sammanlagt max 1% eterisk olja.
I så kallade ”rinse off” produkter dvs produkter som sköljs av tex. ansiktstvätt kan doseringen ökas något.
Dosering av eteriska oljor för invärtes bruk är svår då produkten inte är standardiserad och kan variera i styrka.
Eteriska oljor är giftiga och livsfarliga är för stor dos.
Förvaras oåtkomligt för barn.
Eteriska oljor bör förvaras mörkt och svalt.

 

 

Levereras med kapsyl utan droppinsats.

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 14330
Artnr: 14330-1
Artnr: 14331
Artnr: 14331-1
Artnr: 14332
Artnr: 14332-1
Artnr: 14333
Artnr: 14333-1

Omdöme

Lämna ett omdöme

FwvQ
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Pipett som passar till 10 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 30 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK
  • Pipett som passar till 100 ml glasflaskor
    från 7,00 SEK