Hem » Råvaror » Vaxer/fett » Lanolin (Ullfett)

Lanolin (Ullfett)

Mängd:
Lagerstatus:   I lager
85,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
245,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
460,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
1630,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
9844,00 SEK
Lagerstatus:   I lager
75,00 SEK

Sammanfattning

Lanolin (renat ullfett) har många användningsområden och är bland annat en mycket bra ingrediens i salvor och cerat. Det mjukar upp och skyddar huden och fungerar som konsistensgivare genom att binda fukt.

Opellas lanolin är av högsta kvalitet, så kallad europeisk pharmaceutisk kvalitet (Ph Eur), och är både pesticid- och vattenfritt. 

Mer info om lanolin (ullfett)

Lanolin i hudvårdsprodukter

Man har länge känt till att lanolin är ett huduppmjukande medel. Dess förmåga att bibehålla hudens fuktbalans gör den ännu mer användbar. Lanolin används med fördel i fetare crèmer som avser att skydda hudpartier som ofta blir utsatta för nötning (t ex knän, armbågar, fötter och händer). Det är även mycket användbart i läppstift och läppcerat, som så kallad ”conditioner” i hårkurer och shampoo o s v. Vid tillredningar av exempelvis salvor med lanolin är det viktigt att fett och vätska har ungefär samma temperatur när de blandas och att inte kyla ner blandningar för snabbt, då stelnar massan ojämnt. Hudoljor med mer än 5 % ullfett blir oklara.

I rumstemperatur är lanolin en relativt hård och seg massa med mörkgul färg och karakteristisk lukt. Smältpunkten är Smälter 38-42°C.

Överkänslighet 

Vissa människor kan vara överkänsliga mot lanolin och reagerar då med små kliande plitor liknande myggbett. Detta är dock helt ofarligt och symptomen försvinner när man slutar att använda det. Förvaras mörkt, dock ej nödvändigtvis kallt, då det inte kan härskna.

Utvinning av lanolin (ullfett)

Lanolin (ullfett) är ett fett som utsöndras från fårens talgkörtlar. Det finns i fårets ull och har som uppgift att skydda det. Inga djur behöver avlivas för att vi skall få fettet, tvärtom är det nödvändigt att fåren blir av med sin ull någon gång per år.

Skillnad på ullfett och lanolin

Fåren producerar ullfett, en illaluktande blandning av fett, ull och allt som fastnar i ullen. Ullfettet består av ungefär 2,5 % vatten. När ullfettet renas får man lanolin. Det finns många olika kvaliteter av lanolin, varav vissa är vattenfria och andra inte. Det finns tekniska kvaliteter som används för att smörja maskiner. Dessa behöver inte vara särskilt rena och innehåller ibland vatten. Opellas lanolin är helt fritt från vatten och av europeisk pharmaceutisk kvalitet (Ph Eur). Det är den renaste kvaliteten som finns och som bland annat säljs på apotekt för att skydda bröstvårtorna hos ammande mödrar.  

I dagligt tal kallas lanolin ofta ullfett i Sverige, och för att det ska vara lätt att hitta till vår hemsida har vi valt att också kalla det ullfett, även om det egentligen är en felaktig benämming. På internet florerar det ryckten om att allt lanolin skulle vara uppblandat med vatten, vilket är felaktigt.  

Fakta om Opellas lanolin (ullfett)

Förvaring: Skall förvaras mörkt, dock ej nödvändigtvis kallt, då det inte kan härskna.
Vattenfritt och pesticidfritt.
Smältpunkt: 38-42°C  
Storpack: Vi har lanolin i 45 kg tunnor för omgående leverans. 

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 1070
Artnr: 1071
Artnr: 1073
Artnr: 1074
Artnr: 1077
Artnr: 1078

Omdöme

Lämna ett omdöme

Bs4pK
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (2)

Lanolin skall jag alltid ha hemma!
Fick eksem för ca 4 veckor sedan. Lanolin var den bästa salvan för mina torra händer, efter jag hade provat på många! Smörjer in händerna på kvällen, på med bomullsvantar och på morgonen är mina händer genast mycket bättre. Min gamla faster i Finland använde alltid litet lanolin som nattcreme och hon hade fantastisk hy som gammal dam! Naturen är GOD...
Mari Aton
2016-09-11 18:10:24
Kvalitén är toppen!
Köpte 100g av detta lanolin och har kurat mina handstickade blöjbyxor en efter en. Det blir så bra! Detta behövs göras särskilt på det som är stickat av merinoull-garner som i regel är väldigt avfettade och därmed varken värmer eller gör rent sig självt. Jag rekommenderar denna produkt som bot! Kvalitén är toppen.
Sevil
2015-06-04 12:48:05

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Aluminiumdosa med skruvlock.     Volym: 100 ml  Diameter: 80 mmHöjd: 27 mm...
    från 14,00 SEK
  • Ekologiskt sheasmör (Vitellaria paradoxa)
    från 53,00 SEK