Olivolja

INCI:
Olea europaea
Mängd:
2500,00 SEK

Sammanfattning

Olivoljan är en ganska fet olja som absorberas långsamt av huden och passar bäst på torra hudområden som armbågar, händer och fötter. Olivoljan kan med fördel blandas med tillexempel tistelolja om den upplevs som för fet. Oljan har traditionellt använts för att behandla olika hudproblem som dermatit, eksem eller psoriasis men även vid brännsår och sprucken eller narig hud.


Olivolja är rik på omega-9 och E-vitamin.

Användning
Som ansiktsrengöring
Vid behandling av torrt och slitet hår i tillexempel hårinpackning
I kroppsolja, salva eller kräm för att skydda torr hud
Vid hudirritationer, eksem och klåda

Hudtyp: Torr
Familj: Oleaceae
Växtdel: Frukt
Frukten innehåller 50% olja

Ursprung
Olivträdet är ett litet träd med silvergröna blad som bär små vita och väldoftande blommor. Träden bär frukt först vid fem års ålder och kan bli upp till 1500 år gamla.
Det äldst kända exemplaret finns på Kreta och är någonstans mellan 2000 och 4000 år gammalt och hela 12 meter i omkrets vid marken, det sägs att trädet fortfarande ger oliver varje år. Ett enda olivträd kan ge så mycket som 100 kilo frukt på ett år och det går sex kilo oliver till en liter olivolja. Det finns idag över 300 olika sorters olivträd och oljans kvalitet beror till stor del på vilken sort den kommer från samt framställningsmetod.

Framställning
Extra virgin oil (extra jungfruolja), är det första pressningen som pressas ur färska oliver, max ett dygn efter plockning genom kallpressning eller kallextrahering och helt utan kemiska ämnen under eller efter pressningen.
Virgin oil (jungfruolja), är den andra pressningen som sker genom varmpressning och används främst till matlagning eller tvåltillverkning.

Historia
Olivolja har använts av människor i 5000 år sedan tidig bronsålder 3000 år f.Kr.
Det minoiska Kretas välfärd omkring 1700 f.Kr tycks vara byggd på olivoljeexport och oljan har varit viktig för Grekland under alla tidseror, inte bara forntiden. Enligt grekisk mytologi var olivträdet en gudagåva från Athena till atenarna då hon blev deras beskyddare och träden ansågs heliga och fick därmed inte huggas eller brännas ner. I tävlingar under antiken kunde man vinna 30 till 70 urnor olivolja innehållande sammanlagt 2,5 till 5 ton av den dyrbara oljan. Detta beräknades vid försäljning generera tillräckligt för att köpa flera hus.

 

 

 

 

Läs mer

Artikelnummer

Artnr: 10534

Omdöme

Lämna ett omdöme

8DPx
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (1)

Jättefin och prisvärd olja
En ljus och fin olja med liten doft. Passar utmärkt både i krämer och salvor såväl som fasta och flytande tvålar.
Anna Lind
2016-11-30 08:21:21

Dela

Blogga om

Du kanske också är intresserad av

  • Olivolja Ekologisk och kallpressad
    från 90,00 SEK